De thermische isolatie van houtwol is uitstekend: van nature biedt hout een goede warmte isolatie. Er zijn drie typen combi-houtwolplaten die de warmte isolatie nog preciezer afstemmen op de thermische vereisten.
Afhankelijk van de gebouwfunctie is het belangrijk een oplossing te zoeken, waarbij je houtwolplaten combineert met een kern van steenwol, grijs EPS of PIR
Houtwolplaten met grijs EPS isoleren tot wel 25% beter dan houtwol met wit EPS. Zo wordt een vergelijkbare thermische isolatie-prestatie al snel bereikt met een dunnere houtwolplaat.
Combi-houtwolplaten met grijze EPS isolatie, zorgen voor optimale thermische isolatie van woon- en werkruimten. Een investering in een goede thermische isolatie resulteert in een lager energieverbruik, een hoger comfort en een verlaging van de CO2 uitstoot.
Lees meer
Gebruik houtwolplaten met PIR isolatie in projecten waar u met een beperkte dikte een hoge thermische prestatie wilt behalen.
Bij een dikte van 170 mm behaalt u maar liefst een RD waarde van 7,10 m2.K/W
De houtwolcombiplaat Herafoam (voorheen Herasol) is uitermate geschikt voor betonnen plafonds en wanden in renovatie, maar natuurlijk kunt u de houtwolplaten prima toepassen in nieuwbouw.
Bij de TektalanA2 SmartTec combineren we houtwol met een lichtgewicht steenwol. De houtwolcementplaten bieden een goede thermische isolatie, uitstekende akoestishche isolatie en een hoge brandklasse (A2).
De brandwerende eigenschapppen van Tektalan zijn uitstekend met een brandwerendheid van REI 180. Tektalan A2 SmartTec houtwolplaten kunnen fungeren als hitteschild. De integriteit van een constructie blijft bij brand langer gewaarborgd.
Lees meer
De RC waarde van uw isolatie berekenen is zeer eenvoudig met de Knauf Insulation RC-calculator. Hiermee maakt u thermische berekeningen (RC) voor diverse Heraklith wand- en plafondconstructies. Zo krijgt u op een snelle en eenvoudige manier inzicht bij welke isolatievorm (type en dikte) de constructie voldoet aan de gestelde of gewenste RC-waarde. Deze berekeningen vormen de basis van EPC-berekeningen waarmee het energieverbruik van een gebouw in beeld wordt gebracht.
De RC-waarde is de warmteweerstandswaarde van de totale constructie. Dit is een optelsom van alle Rreken waarden van alle materialen, gecorrigeerd met onder andere de invloed van koudebruggen (zoals hout en metaal).
RD is een gedeclareerde rekenwaarde, die ook wel een R declared waarde wordt genoemd. De RD waarde geeft aan hoe groot de warmteweerstand van het isolatiemateriaal is. Deze RD gaat alleen over het op zichzelf staande product. RD wordt aangegeven in de eenheid m2
RD [m2 K/W] = dikte [m] / λ [W/m.K]
De Rreken-waarde is de rekenwaarde van de warmteweerstand van iedere laag waaruit de constructie is opgebouwd, waarbij correctiefactoren zijn meegenomen.
De U-waarde (voorheen K-waarde) geeft de thermische geleidbaarheid aan van een constructie aan en is het omgekeerde van de R-waarde (U = 1/R).
Hoe beter het isolatiepakket, hoe lager de U-waarde.
Formule: U-waarde = λ-waarde / dikte isolatie.
De U-waarde drukt de hoeveelheid warmte uit die per seconde, per m² en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een wand- of plafond-constructie doorgelaten wordt. De U-waarde wordt ook warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd.
De waarde geeft de mate van warmtegeleiding van een wand aan: een hoge U-waarde betekent een thermisch slecht isolerende wand, een lage U-waarde betekent een thermisch goed isolerende wand. De eenheid voor de U-waarde is W/(m²·K).
Bent u op zoek naar uitstekende thermische isolatie met houtwolcementplaten, op basis van EPS isolatie? Dan bent u bij Heraklith aan het goede adres. Onze isolatie experts helpen u met het kiezen van de juiste houtwol producten, conform met de brandveiligheidseisen en akoestiek van het project.
Het kiezen van de beste warmte isolatie is niet eenvoudig. Daar komen akoestische en brandveiligheid-gerelateerde bouwvereisten nog eens bovenop. Wilt u weten welk thermisch isolatiemateriaal het beste werkt voor uw project? Neem gerust contact met ons op.