Nieuwsheader Heraklith web.png

HERAKLITH HOUTWOL ISOLATIE

IMPROVING WOOD WOOL SINCE 1908

Wat is houtwol? 

Houtwolcementplaten worden gemaakt van houtwol, water en een mix van cement en kalk. Heraklith vond het basisrecept voor houtwol al in 1908 uit. Sinds die tijd hebben we onze houtwolcementplaten steeds opnieuw weer verbeterd.

Houtwol isolatie is bij uitstek geschikt om de akoestiek in een ruimte te verbeteren van een ruimte. De thermische isolatiewaarde van houtwol verbeteren we door de unieke  combinatie in onze fabrieken met steenwol, grijs EPS en PIR (kunststof isolatie).
 

Houtwol grondstoffen Centered.png

Voordelen houtwol isolatie 

Houtwolcementplaten bewijzen al meer dan een eeuw hun nut in de bouw. Houtwol biedt dan ook heel veel voordelen:

 1. Houtwol isolatie biedt goede akoestische en thermische prestaties zeker in combinatie met de minerale wol of kunsstof isolatie zoals steenwol voor Tektalan A2, PIR voor  Herafoam en grijs EPS bij de houtwolcombiplaat Heratekta.
 2. Met houtwolcementplaten realiseert u direct een fraaie afwerking van ruimtes.
 3. Houtwolcementplaten zijn vochtongevoelig en schimmelwerend.
 4. Houtwolcementplaten bieden in bepaalde uitvoeringen een hoge brandweerstand. Kies voor toepassingen waar een brandweerstand gevraagd wordt voor het A2 Afbouwpaneel of de Tektalan A2
 5. Houtwolcementplaten zijn snel te monteren; sommige platen zet u al vast met 2 bevestigingspunten.
   

Nadelen houtwol isolatie

Houtwol is een natuurproduct. Dat brengt, afhankelijk van het perspectief waarmee u kijkt, soms ook een paar nadelen met zich mee:

 1. Ongeverfde houtwolplaten laten de kleurschakeringen zien waar hout bekend om staat. Vergelijkbaar met een kleurschakering i een eiken parketvloer. Dit is de natuurlijke charme van een natuurproduct. Als u dit niet wenst, raden wij u aan om de panelen te bestellen in een RAL kleur naar keuze.
 2. Houtwol heeft een beperkte thermische isolatiewaarde. We houden daarom bij de Heraklith combipanelen esthetische houtwol afwerklaag zo dun mogelijk. De isolatieplaat, van EPS voor Heratekta, PIR  voor Herafoam of steenwol bij de houtwol combiplaat Tektalan A2-, biedt de vereiste thermische isolatie. Houtwol vormt bij onze combi houtwolplaten de robuuste afwerking voor een plafond of wand.

 

Technische informatie over houtwol isolatie

Hout uit duurzaam beheerde bossen

 We maken onze houtwol uit 100% PEFC gecertificeerd hout. Dit hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. De andere ingrediënten zijn water en een mix van cement en kalk. Houtwolcementplaten zijn een ecologisch verantwoorde keuze en zijn daarom uitstekend toe te passen in projecten met een duurzaamheidscertificaat zoals BREEAM, WELL of LEED. Lees meer over duurzaamheid en Heraklith.
 

Technische informatie houtwol 

Wilt u meer weten over de technische eigenschappen van houtwol? Elke Heraklith houtwolcementplaat leveren wij in een aantal uitvoeringen. Elke houtwolcementplaat kent zijn eigen diktes, bij de houtwolcombi platen is de dikte van houtwol en de dikte van de aanvullende isolatie bepalend voor de thermische isolatie (R waarde) en de akoestische prestaties. U vindt de technische informatie van elke houtwolcementplaat terug op de productpagina's en natuurlijk ook op alle productbladen.

 

Houtwolcementplaten als brandwerend materiaal? 

Houtwol wordt tijdens de productie eerst met water en dan met een mengsel van cement en kalk besproeid. Zo worden houtwolplaten een goed brandwerend materiaal dat u kunt gebruiken in toepassingen die een brandeis hebben. Alle Heraklith houtwolcementplaten hebben minimaal brandklasse B, S1-d0. Daarnaast leveren we houtwol isolatie met een brandklasse A2: zoals ons  A2 Afbouwpaneel en de Tektalan A2, een houtwolisolatieplaat met steenwol.  

Brandveiligheid.jpg

Deze A2 houtwolplaten kunnen bijdragen aan een brandveilige constructie. Met de Tektalan A2 bieden we een brandweerstand tot REI 180 (180 minuten). Daarmee werken deze houtwolplaten als een hitteschild dat de integriteit van de constructie beschermt tijdens een brand.

Bezoek de productpagina’s om alle technische informatie van elke isolatieplaat te zien.

 

Zit er asbest in houtwolcementplaten? 

Voordat mensen houtwolcementplaten gaan vervangen of verwijderen, krijgen we regelmatig de vraag of er asbest zit in houtwolplaten. Daar kunnen we heel duidelijk over zijn: Heraklith houtwolcementplaten zijn nooit asbesthoudend.

Heraklith heeft nooit asbest in haar houtwolcementplaten verwerkt. Onze ingredienten zijn altijd eenvoudig en alleent houtwol, water en een mix van cement en kalk geweest. Heraklith houtwolplaten bevatten dan ook géén asbest.

Twijfelt u? Raadpleeg dan altijd een specialist. Meer informatie over het herkennen van asbest vindt u op de website asbest herkennen.

 

Prijzen houtwolcementplaten

Wilt u de prijs weten voor houtwol isolatie? U vindt de bruto prijzen in onze catalogus. Wilt u houtwol isolatie kopen? Wij verkopen onze houtwolcementplaten via de professionele bouwmaterialenhandel. Wilt u voor een project een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact op met onze afdeling Customer Service. Op basis van de vereisten voor uw project maken we graag een offerte op maat voor u.

 


Hoe kun je houtwolcementplaten verwerken? 

Houtwolcementplaten kun je gebruiken als afwerking van wanden en plafonds. Houtwol is een esthetische afwerking en door de open structuur van de houtwolvezels absorberen de houtwolplaten geluidsenergie. Houtwol wordt daarom meestal gebruikt om de akoestiek van ruimtes te verbeteren. Door de houtwol te combineren met extra isolatie zoals PIR, EPS of steenwol, dan verbeteren we de akoestische en thermische prestatie van de isolatieplaat. 


Houtwolcementplaten monteren

Het is vrij eenvoudig om houtwolcementplaten te monteren. Voor de correcte montage van elke houtwolcementplaat hebben we verwerkingsinstructies opgesteld.

In dit document vindt u exact terug hoe u te werk gaat bij de montage van Heraklith houtwolcement platen: van ontvangst van de pallets tot en met onderhoud na installatie.  Weten hoe u houtwolcementplaten moet bevestigen? 

In onze verwerkingsinstructies vindt u alles over: 

 • Bevestigingsprincipes: we leggen uit met welke bevestigingsmiddelen en met hoeveel bevestigers u bij elk type ondergrond werkt. U kunt de houtwolcementplaten direct tegen beton monteren of op een houten of metalen regelwerk. 
 • We leggen uit hoe u passtukken maakt en monteert. 
  We leggen uit hoe en met welke bevestigers u moet monteren in brandwerende constructies.   
 • We geven praktische tips over zaagrichting, legpatronen, het afwerken van balken en kolommen.
   

Neem contact met ons op

Wilt u meer weten over houtwol van Heraklith? Of wilt u een prijs voor onze houtwol isolatie hebben voor uw project? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag persoonlijk verder.