Zandakasteel 1.PNG

Zandkasteel,
Amsterdam

 

Duurzame, thermische isolatie

 

Challenge. Create. Care.

Het Zandkasteel werd in de jaren ’80 ontworpen door Max van Huut, en zijn wijlen compagnon Ton Alberts. Zij lieten zich bij deze organische architectuur inspireren door de mens en de planeet. Het gebouw was jarenlang het hoofdkantoor van ING en wordt nu getransformeerd naar een mixed use gebouw. Mensgericht, circulair en duurzaam.
 

Opdrachtgever : Gemeente Amsterdam
Architect : Alberts & Van Huut i.s.m. a/d Amstel architecten

Aannemer: Van Wijnen

Afbouwer : Van Ginkel Afbouw en Stam Montagebouw 


Zandakasteel 2.PNG

Challenge.

Het complex bestaat in totaal uit 10 torens van ruim 90.000m2. Het monument krijgt een nieuwe invulling, met o.a. studio’s, appartementen, kantoren, horeca, auditorium en internationale school. De herontwikkeling is in volle gang en wordt naar verwachting in 2023 opgeleverd.   

Zandakasteel 3.PNG

Create.

De transformatie in twee fasen wordt volledig uitgevoerd door Van Wijnen. De eerste fase bestaat uit het renoveren van de buitenschil en intern amoveren. De tweede fase startte in maart 2022. Het gebouw wordt nu getransformeerd naar schoolgebouw, zodat het in augustus 2023 klaar is voor gebruik. Onder het gebouw bevindt zich een parkeergarage met voldoende mogelijkheid tot parkeren. Ook wordt er een ruime fietsenstalling gerealiseerd.

IMG-20220615-WA0009.jpg

Care.

De gemeente Amsterdam wil dit project zo duurzaam en circulair mogelijk uitvoeren. Daarom wordt er gekozen voor bouwpartners die een grote focus hebben op duurzaamheid en circulariteit. Voor de geluidsisolatie van alle wanden en plafonds werd dan ook gekozen voor Acoustifit glaswol van Knauf Insulation. Een isolatie die hoog scoort op het gebied van duurzaamheid. Binnen BREEAM-NL projecten haal je de maximale credits op MAT-5 en afvalmanagement op de bouwplaats.

Voor de thermische en esthetische afwerking van de parkeergarage en fietsenstalling werd gekozen voor de Heratekta+ houtwolcementplaten met grijs EPS van ons merk Heraklith. Deze houtwol wordt gemaakt uit PEFC gecertificeerd hout uit Europese bossen.Vragen? Wij bellen je terug