Brandveiligheid.jpg

Hoe houtwol bijdraagt aan brandveiligheid gebouwen

 

De gezondheid en veiligheid van onze gebouwen zijn nog nooit zo belangrijk geweest, zeker als het om brand gaat. Gebouwbranden over de hele wereld leveren vragen op over brandveiligheid en wie verantwoordelijk is, als het mis gaat.

 

De brandveiligheid van gebouwen hangt af van veel factoren: de ouderdom, het gebruik en de plaats van het gebouw bepalen aan welke  voorschriften het moet voldoen. Daarnaast is de brandbaarheid van de gebruikte bouwmaterialen en de manier waarop ze geplaatst zijn net zo bepalend.

Belangrijkste aandachtspunten bij brandveiligheid

De bovengenoemde factoren zijn uiteraard essentieel voor zowel opdrachtgevers als verwerkers. Zijn de juiste keuzes voor de brandveiligheid gemaakt? Zijn de veiligste producten gebruikt? Hoe zijn die producten getest? En voldoet het gebruikte bouwmateriaal aan de voorschriften? 

Voor iedere professional in de bouw die met deze vragen wordt geconfronteerd, is het eenvoudigste antwoord om al van bij het ontwerp van het gebouw rekening te houden met het brandrisico en enkel onbrandbare producten te gebruiken. 

Zowel verwerkers als opdrachtgevers moeten goed begrijpen wat brandveiligheid voor hen betekent. Daarom geven we hieronder een eenvoudig overzicht van vragen en antwoorden:
 

Download de infographic "5 tips voor het kiezen van brandveilige materialen."

 

Wat betekent onbrandbaar en brandwerend?

De brandbaarheid beschrijft de brandreactie van een product of materiaal, met andere woorden of het materiaal wel of niet brandt. De brandwerendheid beschrijft hoe lang een product de verspreiding van vuur tegenhoudt.

Non Combustible wood wool.png
Fire classifications.png

Welke producten bieden de beste brandveiligheid??

Normen zoals het Euro brandklassensysteem gaan van A tot F, te beginnen bij A1 (volledig onbrandbaar) en eindigen bij F (uiterst brandbaar of niet getest). Houtwolplaten van Heraklith hebben brandklasse A2 of B. Wat betekent dat ze brandveilig zijn of uiterst moeilijk branden. 

Kun je materialen met verschillende brandklassen combineren?

Wij krijgen regelmatig vragen over brandklasse van materialen en dan vooral bij renovaties. Bij nieuwbouw beschermd de betonvloer de constructie over het algemeen al zo’n 60 minuten. Maar in oudere gebouwen is de betonvloer vaak dunner met wapening veel verder aan de onderzijde. De brandweerstand van zo’n oude betonvloer is zeer beperkt.

Daarnaast komen bouwers bij renovatieprojecten vaak oudere, brandbare isolatie tegen. De brandklasse A2 die geldt voor de Tektalan A2 SmartTec is echter niet meer geldig zodra je deze monteert over een PIR plaat met een brandklasse E. 

 

En hoe zit het dan met brandwerendheid?

Brandwerendheid gaat over tijd of hoe lang het materiaal de verspreiding van vuur tegenhoudt. De Tektalan A2-combiplaat van Heraklith is een combinatie van houtwol met steenwol. Deze houtwol combiplaten kunnen vuur tot maximaal 180 minuten weerstaan. Hiermee kun je dan ook een effectief hitteschild realiseren. Een bijkomend voordeel is dat deze producten geen brandende druppels vormen en heel weinig rook produceren. Dat is belangrijk, want bij brand vallen de meeste dodelijke slachtoffers door het inademen van rook.

C2 Brandwerendheid_AwarenessNL.jpg
Brand Bouwbesluit.png

Wat zijn de brandvoorschriften voor gebouwen in Nederland? 

Het bouwbesluit stelt eisen aan de brandklasse van te gebruiken bouwmaterialen. Deze verschillen per gebouwdeel weliswaar, maar de ‘hoogste eis’ die je in het bouwbesluit tegenkomt is de Euro brandklasse B. Na de Grenfell torenbrand en incidenten met zonnepanelen stellen verzekeraars echter steeds vaker hogere brandeisen.  
 

Het is in dit opzicht goed om je te realiseren dat er veel afhangt van de verwerking van de isolatie. Als brandbare isolatie niet goed en volledig wordt afgedekt bij aansluitingen of doorvoeren, dan heb je weinig aan de brandklasse B als er een EPS of PIR onder zit. Het toepassen van onbrandbare materialen zorgt ervoor dat je brandrisico’s uit het gebouwontwerp wegneemt.

Wat moet je weten over brandtesten?

Alle producten van Heraklith zijn onafhankelijk getest volgens internationale normen. Omdat er in werkelijkheid eindeloos veel factoren van invloed zijn in een gebouw, zijn wij van mening dat brandrisico verminderd en uitgesloten kan worden door een uitgekiend ontwerp en materiaalkeuzen. Dat betekent het gebruik van producten met een A-classificatie, zoals onze oplossingen.

Brandveiligheid.jpg
C2 Infographic NL screenshot.PNG

Zorg dat je aan de brandvereisten voldoet

Als je weet wat de brandvereisten zijn, is de volgende stap te bepalen hoe je aan die vereisten kunt voldoen. De juiste materiaalkeuze en verwerking zijn daarbij leidend.  Wij helpen je daar graag bij. 


Download onze handige infographic om meer te lezen over brandveiligheid bouw.