rsz_the_y_man_bij_zijn_auto_in_parkeergarage.jpg

Tektalan A2 in beperkte dikte bij montage met minder bevestigers 

In veel nieuwbouwprojecten wordt tegenwoordig in toepassingen als een parkeergarage gevraagd om bouwmaterialen met een Euro brandklasse A2. De komst van onder meer elektrische auto’s en brandincidenten in andere landen maken dat vooral verzekeraars hogere eisen stellen dan het Bouwbesluit vraagt.

Eén van onze klanten zocht voor een project van 3000 m2 naar een geschikte houtwolplaat voor de afwerking van een parkeergarage. Hier werd naast een brandklasse A2 ook gevraagd naar akoestische prestaties. Deze klant koos dan ook voor onze houtwolcombi plaat Tektalan A2 met steenwol.


Wel eis brandklasse, geen brandweerstand

Voor de meeste nieuwbouwprojecten wordt wel een brandklasse gevraagd, maar is geen brandwerendheid van een x aantal minuten vereist (zoals REI 120 of REI 180). In brandwerende constructies moet u de Tektalan A2 houtwolplaten met 6 bevestigers monteren. Als er echter géén brandwerendheid vereist is, dan zijn 4 bevestigers al voldoende. En dat kan behoorlijk wat in dikte schelen als je vervolgens naar de Rc kijkt.

Door ons advies van 6 in plaats van 4 bevestigers te gaan en zo de vereiste Rc al bij 150 mm dikte te realiseren, konden we een budgetvriendelijike oplossing bieden voor dit project van 3000 m2

Tektalan A2 brandweerstand 6 punts bevestiging.png
Tektalan A2 4 punts bevestiging.png

Dunnere houtwolplaat voor vereiste Rc 3,5

De vermindering van 6 naar 4 bevestigers heeft een positief effect op de Rc waarde. U heeft immers minder koudebrugwerking van de schroeven. Door in de Rc calculator te variëren met het aantal bevestigers ziet u direct wat het effect is op de Rc waarde.

Géén brandweerstand? 4 bevestigers volstaan

Er was in dit concrete geval een Rc vereist van 3,5. Deze klant kon vanuit het uitgangspunt van slechts 4 bevestigers in plaat van 6 een Tektalan A2 houtwolplaat toepassen met een dikte van 150 mm in plaats van 175 mm!

 


In onze verwerkingsinstructies leest u voor elke houtwolcementplaat precies met hoeveel bevestigers u in verschillende toepassingen moet monteren. 

Voor elke type ondergrond, voor elke hwc plaat en al dan niet met brandweerstand kan het aantal bevestigers verschillend zijn. Doe er uw voordeel mee!