Video.png

Heraklith®
RC waarde berekenen

Online de RC  berekenen

Met onze RC calculator kunt u heel eenvoudig  de RC waarde berekenen van constructies. Ga voor het berekenen van de Rc waarde met Heraklith houtwolplaten naar het onderdeel "Vloeren".  


Wat is RC waarde? 

De RC waarde is de warmteweerstand van een constructie en wordt in de volksmond ook wel eens afgekort tot R waarde. Let erop dat de RC waarde iets anders is dan de Rd of Rm waarde die voor de afzonderlijke materialen van toepassing is. De Rd waarde van onze houtwolplaten vindt u in de productpagina's. 
 

Over isolatiewaarde materiaal

Voor het bepalen van de RC waarde van een constructie moet eerst de Rd of Rm waarde van de materialen in de constructie bekend zijn. Als er luchtlagen in de constructie zitten, dan moet je weten of deze niet, zwak of sterk geventileerd worden.

De RC waarde is niet alleen een optelsom van deze materiaallagen, ook correctiefactoren en koudebruggen moet je meenemen. Een houten stijl, balk of metalen profiel is bijvoorbeeld een koudebrug. Ook de hoeveelheid schroeven telt mee. 

Al met al een berekeningsmethode met ingewikkelde formules die handmatig lastig zijn uit te voeren. Onze RC calculator is ontwikkeld om deze RC berekeningen eenvoudig uit te voeren.

Thermische isolatie: terminologie

 

Thermische isolatie.png

Isolatie eisen bouwbesluit

Waarom is het bepalen van de RC waarde belangrijk? Een goed geïsoleerd gebouw zorgt voor lagere energiekosten en meer comfort. Het Bouwbesluit stelt daarom eisen aan de thermische isolatie van het gebouw, maar ook aan de afzonderlijke bouwdelen zoals vloeren, gevels en daken.

Voor nieuwbouw zijn de isolatie eisen:

Vloer: RC ≥ 3,7 m2K/W

Gevel: RC ≥ 4,7 m2K/W

Dak: RC ≥ 6,3 m2K/W Let op: ook bij parkeergarages is dit steeds vaker de eis

RC calculator

Veel voorkomende constructies vindt u terug in onze online RC calculator. Berekeningen voor Heraklith houtwolcementplaten vindt u allemaal terug in het onderdeel "vloeren".

Bij het invullen van deze RC calculator begint u bovenaan. Er staan al voorbeeld materialen en diktes ingevuld, maar deze kunt u eenvoudig aanpassen door de vensters open te klappen.
 

RC Isolatie

Wanneer u kiest voor een andere isolatie bij de combi houtwolplaten zoals PIR, grijze EPS of steenwol, dan worden de bijbehorende isolatiewaarden automatisch ook aangepast. Zodra u alles heeft ingevuld, ziet u welke RC waarde erbij hoort. Als u variëert in bijvoorbeeld de dikte van de houtwolplaat, ziet u direct hoe ook de RC waarde verandert. 

In de RC calculator komt u regelmatig een ‘i’ tegen. Als u op deze ‘i’ te klikt, krijgt u toelichting op de keuzes die er zijn.