Video.png

Heraklith®
RC Waarde Berekenen

Bereken direct uw Rc waarde online

Met onze RC calculator kunt u eenvoudig online de RC waarde berekenen van constructies. Wilt u een Rc waarde berekening maken met een van onze Heraklith houtwolpanelen? Klik op de gele button ‘vloer’ en start direct uw berekening.

 

Bij het invullen van deze RC calculator begint u bovenaan. Er staan al voorbeeld materialen en diktes ingevuld, maar deze kunt u eenvoudig aanpassen door de vensters open te klappen. Wanneer u kiest voor een andere isolatie bij de combi houtwolplaten zoals PIR (Herafoam), grijze EPS (Heratekta) of steenwol (Tektalan A2), dan worden de bijbehorende isolatiewaarden automatisch ook aangepast. Zodra u alles heeft ingevuld, ziet u welke RC waarde erbij hoort. Als u varieert in bijvoorbeeld de dikte van de houtwolplaat, ziet u direct hoe ook de RC waarde verandert. 

 

In de RC calculator komt u regelmatig een ‘i’ tegen. Als u op deze ‘i’ klikt, krijgt u toelichting op de keuzes die er zijn. Wilt u meer algemene uitleg over Rc waarde? Scrol dan een stukje naar beneden.


Wat betekent RC waarde? 

De betekenis van RC waarde en Rd waarde zijn verschillend. De Rc waarde is de warmteweerstand van een constructie en wordt ook wel eens afgekort tot R waarde. De RC waarde is afhankelijk van de toepassing waarvoor je de RC waarde wilt gaan berekenen. De waarde van de betonlaag.

 

Let erop dat de RC waarde iets anders is dan de Rd of Rm waarde die voor de afzonderlijke materialen van toepassing is. De Rd waarde ofwel isolatiewaarde van onze houtwolplaten hangt af van de dikte van het materiaal. De Rd waarde vindt u op de productpagina's. 

 

Wat heeft u nodig om de RC waarde van een constructie te berekenen?

Voor het bepalen van de RC waarde van een constructie moet eerst de Rd of Rm waarde van de materialen in de constructie bekend zijn. Als er luchtlagen in de constructie zitten, dan moet je weten of deze niet, zwak of sterk geventileerd worden.

 

De RC waarde is niet alleen een optelsom van deze materiaallagen, ook correctiefactoren en koudebruggen moet je meenemen. Een houten stijl, balk of metalen profiel is bijvoorbeeld een koudebrug. Ook de hoeveelheid schroeven telt mee. 

 

Al met al een berekeningsmethode met ingewikkelde formules die handmatig lastig zijn uit te voeren. Onze RC calculator is ontwikkeld om deze RC berekeningen eenvoudig uit te voeren.

 

Thermische isolatie: terminologie

 

Thermische isolatie.png

Waarom is de Rwaarde belangrijk?

Een goed geïsoleerd gebouw zorgt voor lagere energiekosten en meer comfort. Het Bouwbesluit heeft daarom eisen gesteld aan de thermische isolatie van een gebouw, maar ook aan de afzonderlijke bouwdelen zoals vloeren, gevels en daken.

Voor nieuwbouw zijn de isolatie eisen:

Vloer: RC ≥ 3,7 m2K/W

Gevel: RC ≥ 4,7 m2K/W

Dak: RC ≥ 6,3 m2K/W Let op: ook bij parkeergarages is dit steeds vaker de eis

RC waarde vloer berekenen

Met deze Rc calculator  kunt u de Rc waarde voor vloerisolatie gemakkelijk berekenen. De rc waarde van een betonvloer berekenen gaat heel eenvoudig en u wisselt snel tussen de houtwolplaten om te zien wat het effect is op de Rc waarde. De minimale Rc waarde van een vloer is volgens het bouwbesluit RC ≥ 3,7 m2K/W.

 

Rc waarde gevel, binnenwand, dak of houten vloer

Ook met de isolatie van Knauf Insulation bereken je de Rc waarde snel online. U vindt in onze Rc calculator tal van constructies, zoals:
 

  • Rc waarde gevel
  • Rc waarde wand
  • Rc waarde dak
  • Rc waarde vloer
  • Rc waarde HSB

 

Heeft u vragen over de berekening van een RC waarde?  Neem dan gerust contact met ons op. We geven u graag advies.